sopsypano

Στον αριθμό 86 της οδού Πατρέως θα ανοίξει σε λίγες εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις αρχές Σεπτεμβρίου η καφετέρια του ΣΟΨΥ, οι «Γέφυρες».

Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει η plan+ (Κωνσταντίνος Πετράκος, Πέτρος Μπόσκος), ενώ υποστηρικτή σε αυτή του την προσπάθεια ο ΣΟΨΥ έχει τον Σύνδεσμο Vinci.

«Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης (Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) «Γέφυρες», δημιουργήθηκε για έναν λόγο: ώστε να βρουν κάποια θέση εργασίας και απασχόλησης άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας» σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΟΨΥ και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Χριστίνα Μπίκου και συνεχίζει: «Σήμερα είναι δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για τα συγκεκριμένα άτομα». Όμως ο πιο σημαντικός λόγος είναι η αποτίναξη του στίγματος που συνήθως συνοδεύει την ψυχική ασθένεια: «Το στίγμα είναι μία δεύτερη ασθένεια πάνω στην ψυχική ασθένεια» τονίζει η κυρία Μπίκου και συμπληρώνει: «Είναι φοβερό αυτό που αντιμετωπίζουμε. Και αυτός είναι ο αγώνας μας όλα αυτά τα χρόνια: να αποδείξουμε πως τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ισότιμα με τους υπόλοιπους και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Και πάνω από όλα αξίζουν σεβασμό».

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το στίγμα

Το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα με ψυχική ασθένεια στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ακόμα και εν έτει 2016.  Η μη σωστή πληροφόρηση οδηγεί σε άγνοια και η άγνοια όπως τονίζει η Χριστίνα Μπίκου, γεννάει φόβο. «Από το 2003 που ιδρύθηκε το ΣΟΨΥ προσπαθούμε να μάθουμε στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και στις οικογένειές τους, ότι η ζωή τους δεν τελείωσε, απλά άλλαξε. Με την αποδοχή και την αγάπη, τα μέλη μας μέσα από τα προγράμματα του ΣΟΨΥ αλλάζουν διάθεση, τρόπο σκέψης… Αλλάζουν πολλά πράγματα στη ζωή τους».

Και ένα από τα βήματα για να αλλάξει τόσο η ψυχολογία των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας όσο και η αντιμετώπιση των υπολοίπων ανθρώπων απέναντί τους, είναι το να βγουν στην αγορά εργασίας, να σταθούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Για αυτό και το ΣΟΨΥ κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Αρχίζουμε δειλά – δειλά… Αρχικά θα εργαστούν τρία άτομα – μέλη του ΣΟΨΥ και ένα άτομο του γενικού πληθυσμού ως επικεφαλής, ελπίζοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο να προσληφθούν δύο ακόμα μέλη του ΣΟΨΥ» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μπίκου.

index1

index

Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε οι “Γέφυρες” του ΣΟΨΥ να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές Σεπτεμβρίου

Η ψυχοσύνθεση της κοινωνικής επιχείρησης προτάσσει τη βιωσιμότητα και την επένδυση των κερδών στην ίδια την επιχείρηση με στόχο τη μεγέθυνσή της και την ευημερία των εργαζομένων της. Ενσωματώνει ισότιμα στην ομάδα εργαζομένων άτομα από τον γενικό πληθυσμό και άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η κοινωνική καφετέρια «Γέφυρες» ευελπιστεί ν’ αποτελέσει μια  γενναία  πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος φόβος για το νέο εγχείρημα; «Είναι κάτι το νέο, το καινούργιο και δεν ξέρουμε πώς θα ΄πάει’. Ελπίζουμε η τοπική κοινωνία να μας βοηθήσει και να μπορέσει το καφέ να σταθεί στα πόδια του» σημειώνει η Χριστίνα Μπίκου και συνεχίζει: «Θα ήθελα να σκεφτούν τα νέα παιδιά ότι μέσα στις παρέες τους μπορεί να υπάρχει κάποιος με προβλήματα ψυχικής υγείας: είτε τον έχουν αποδεχθεί, είτε τον έχουν κάνει πέρα. Στόχος μας είναι να μπουν στο καφέ τα νέα παιδιά, χωρίς φόβο. Να μάθουν και να γνωρίσουν τα μέλη μας που θα εργάζονται στο καφέ. Να δουν πως δεν είναι κάτι το διαφορετικό».

Πολύτιμοι βοηθοί στο νέο ξεκίνημα

Στο πλάι του ο ΣΟΨΥ έχει πολύτιμους βοηθούς και συνεργάτες, με την βοήθεια των οποίων γίνεται πραγματικότητα η λειτουργία του καφέ «Γέφυρες». «Δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν υπήρχε ο Σύνδεσμος Vinci» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μπίκου. Μάλιστα «νονά» του καφέ, είναι η Σοφία Στάμου της Ολυμπίας Οδού, η οποία σκέφτηκε και την συγκεκριμένη ονομασία!

Ο Σύνδεσμος Vinci (ελληνικό παράρτημα της Fondation VINCI pour la Cité) είναι ο κοινωνικός βραχίονας του Ομίλου VINCI και ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2011. Στόχος του είναι η επιδίωξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης.  Η μέθοδος που ακολουθεί, συνίσταται στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν αειφορική διάσταση: Δηλαδή εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης δράσεων που θα έχουν διάρκεια με απεριόριστο βάθος χρόνου.

Συντονιστής Συνδέσμου VINCI είναι ο Γιάννης Φρέρης ( Επίσης Γενικό Συντονιστή της  Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης» της Γέφυρα Α.Ε.) ενώ η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Ολυμπία Οδός ΑΕ, Σοφία Στάμου ως εργαζομένη σε εταιρεία του Ομίλου έχει αναλάβει την αναδοχή του προγράμματος για τη δημιουργία της καφετέριας. Στην Ελλάδα –εκτός από τις VINCI CONCESSIONS και VINCI CONSTRUCTION HELLAS, εταιρείες –στο μετοχικό σχήμα των οποίων συμμετέχει ο Όμιλος VINCI- είναι οι Γέφυρα, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Βέβαια, δεν είναι οι μοναδικοί συμπαραστάτες του ΣΟΨΥ, καθώς όπως σημειώνει η Χριστίνα Μπίκου, η Πάτρα έχει αποδεχθεί την οικογένεια του Συλλόγου και πολλοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής έχουν βοηθήσει σε διάφορους τομείς και όποτε υπήρχε ανάγκη.

index2

index3

Το εσωτερικό του καφέ σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη της plan+

Ένα καφέ, ένα στέκι, ένας πολυχώρος πολιτισμού

Και όσοι πιστεύετε πως θα πρόκειται για μια απλή καφετέρια κάνετε λάθος. Εκεί θα μπορεί κάποιος να απολαμβάνει από το πρωί τον καφέ του και το βράδυ την μπύρα του, τόσο μέσα στον σύγχρονο χώρο που έχει δημιουργηθεί όσο και στην όμορφη αυλή που διαθέτει. Παράλληλα όμως ο χώρος θα λειτουργεί και ως πολιτιστικός – εκθεσιακός. Μέσα στους στόχους του ΣΟΨΥ είναι η πραγματοποίηση σε τακτική βάση πολιτιστικών δρωμένων, όπως βραδιές μουσικής, ποίησης, βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και εικαστικές – φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις κοινωνικού περιεχομένου και δράσεις για παιδιά. Επίσης θα  εκτίθενται και οι δημιουργίες από τις ομάδες των μελών του ΣΟΨΥ Πάτρας.

«Θέλουμε να μπούμε δυναμικά στην αγορά» εξομολογείται η Χριστίνα Μπίκου: «Ελπίζω να μην αποτελέσει απλά μία μόδα για κάποιους. Από την πλευρά μας μπορώ να εγγυηθώ πως θα έχουμε την καλύτερη ποιότητα… Ονειρευόμαστε διάφορα πράγματα τα οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με τη βοήθεια της πατραϊκής κοινωνίας. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ‘στέκι’ και να πούμε σε όλους: ναι, είμαστε εδώ, ναι μπορούμε».

Τα επόμενα βήματα

Η εστίαση αυτή την εποχή είναι αποκλειστικά στο νέο εγχείρημα, όμως αυτό δεν σταματά την Χριστίνα Μπίκου να κάνει όνειρα για τα επόμενα βήματα. Ένα από αυτά είναι η επέκταση στον χώρο του κέτερινγκ. Άλλωστε τον δρόμο έχει ανοίξει το «Ευ Ζην», ένα κέτερινγκ που απασχολεί άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. «Αυτός είναι ο επόμενος στόχος μας» λέει η κυρία Μπίκου. Το πρώτο «εγχείρημα» θα γίνει μέσα από τις «Γέφυρες» καθώς θα μπορεί κάποιος να συνοδεύσει την μπύρα του με μεζέδες που θα δημιουργούνται εκεί.

index4

index5

Οι “Γέφυρες” θα διαθέτουν και μία μεγάλη, υπέροχη αυλή όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή την μπύρα του

Όμως οι δράσεις του ΣΟΨΥ εκτείνονται και εκτός του νέου καφέ. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε η κυρία Μπίκου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τη διοργάνωση από κοινού με όλες τις δομές ψυχικής υγείας της πόλης μίας εκδήλωσης, ενός φεστιβάλ στις 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Κλείνοντας η πρόεδρος του ΣΟΨΥ τονίζει: «Περιμένουμε από την κοινωνία της Πάτρας μεγαλύτερη αποδοχή. Να μην αμφιβάλει κανείς για αυτό που κάνουμε. Ζητάμε να μας αξιολογήσουν. Προσωπικά, ζητάω να μπορέσει ο Σύλλογος να ανέβει πιο ψηλά στα μάτια της κοινωνίας. Επιδιώκουμε να μας αποδεχθούν και να μας σεβαστούν ως ισότιμα άτομα».