2SYNDESMOS

 

 

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI (Fondation VINCI pour la Cité) είναι ο κοινωνικός βραχίονας του Ομίλου VINCI και ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2011.

Στόχος του είναι η αλληλεγγύη μέσω της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η μέθοδος που ακολουθεί, συνίσταται στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν αειφορική διάσταση. Με άλλα λόγια εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης δράσεων που θα έχουν διάρκεια με απεριόριστο βάθος χρόνου. Την εποπτεία των δράσεων αναλαμβάνουν -ως ανάδοχοι- εργαζόμενοι σε εταιρείες του Ομίλου VINCI.

Η υλοποίηση προγραμμάτων του Συνδέσμου άρχισε το 2011 από την περιοχή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», αφού η παραχωρησιούχος εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει μακρά ιστορία οργανωμένης δικτύωσης και συμβάδισης με την τοπική κοινωνία και τις συλλογικότητές της.

 

 

Εναρκτήριες πρωτοβουλίες (οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012) ήταν αυτές της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «ΙΡΙΣ» στο Ρίο και του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στη Ναύπακτο. Στην πρώτη περίπτωση.

 

 

 

 

Ο Σύνδεσμος συνεισέφερε καλύπτοντας την προμήθεια εξοπλισμού για την παραγωγή γλυκών κουταλιού και μαρμελάδας, από τους λήπτες υπηρεσιών της «Ίριδας» με στόχο την πώληση τους προς βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Στη δεύτερη, χρηματοδότησε την εσωτερική αναμόρφωση του Κέντρου Ημέρας της «Αλκυόνης», έτσι ώστε να πληρούνται οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και παραμονής των παιδιών του συλλόγου. Οι ανάδοχοι των δύο δράσεων ήταν εργαζόμενοι της Γέφυρας (Φώφη Κανελλοπούλου/ΙΡΙΣ – Νίκος Δούρος/ΑΛΚΥΟΝΗ).

 

 

 

 

Στη συνέχεια (2012-2013) υποστηρίχθηκαν δύο πρωτοβουλίες στην περιοχή της πρωτεύουσας:

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΥ ΖΗΝ» που υποστηρίζει πολίτες με προβλήματα ψυχικής υγείας, ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στο Αιγάλεω ένα πρόγραμμα κοινωνικής κουζίνας, με το άνοιγμα πρατηρίου ποιοτικού φρέσκου μαγειρευτού φαγητού, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ανάδοχος εκεί ήταν η Αλίνα Μπαρμπαρέσου, μέλος της εισηγητικής επιτροπής του Συνδέσμου.

 

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ

 

 

Κατά την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε δράση κοινωνικού λαχανόκηπου (Αχαρνές) και εμφιάλωσης ελαιολάδου μικρών παραγωγών (Ίλιον), στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ» για την υποστήριξη ατόμων που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού με μεγάλη οικονομική δυσχέρεια (άνεργοι επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες κλπ). Η διάθεση των προϊόντων θα εξασφαλιζόταν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Ηλιούπολης – Αρυρούπολης. Ανάδοχοι του έργου αυτού ήταν δύο εργαζόμενοι των κεντρικών γραφείων της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Πέννυ Καραπάνου – Ηλίας Βλαχοδημητράκος).

 

 

 

 

Εργαζόμενες της VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS – HELLAS (Χριστίνα Κουράκου – Αλέκα Χαραλαμποπούλου) ήταν οι ανάδοχοι δράσης που υλοποιήθηκε κατά την περίοδο (2013-2014) στα νότια προάστια της Αθήνας, από τον σύλλογο συμπαράστασης σε παιδιά ΑμεΑ «ΝΙΚΗ – VICTOR ARTANT», χάρη στο mini-bus που αγοράστηκε με την οικονομική υποστήριξη του Συνδέσμου.

 

 

 

 

Το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου ήταν η πέμπτη στη σειρά δράση του Συνδέσμου VINCI στην Ελλάδα (και η δεύτερη της περιόδου 2013-2014) η οποία υλοποιήθηκε με ανάδοχο την Όλγα Κρικέλη, υπάλληλο του Τμήματος Προσωπικού της ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ και τη συμπαράσταση της Ειρήνης Ζαβρίδου, Υπεύθυνης Επικοινωνίας & Δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

Σε αυτό το σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI εξασφάλισε τον εφοδιασμό για μαγειρική (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κουζίνας), φούρνο αγγειοπλαστικής, θερμοκήπιο. Σκοπός ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά μια εξοικείωση με πιθανά επαγγέλματα, στα οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο μέλλον.

 

 

 

 

Η «Στέγη Νέων Pedro Arrupe» βρίσκεται σε μία ευαίσθητη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, κατοικημένη τόσο από ελληνικό, όσο και από πολυάριθμο και «πολύχρωμο» μεταναστευτικό στοιχείο.

Στους χώρους της συγκεντρώνονται μεταναστόπουλα & προσφυγόπουλα ηλικιών δημοτικού έως λυκείου, τα οποία -με τη συμβολή εθελοντών εκπαιδευτικών- μαθαίνουν ελληνικά, μελετούν τα μαθήματά τους, εξοικειώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο τους, παίζοντας μουσική και ομαδικά παιχνίδια.

Ψυχή της λειτουργίας της «Στέγης» είναι ο π. Πέτρος Χογκ, Κορεάτης καθολικός ιερέας που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που ήλθε σε επαφή με τον Σύνδεσμο VINCI, αναζητώντας βοήθεια για τη μόνωση του κτιρίου, τον εφοδιασμό της «Στέγης» με κλιματισμό, Wi-Fi, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, βιβλιοθήκες, φωτοτυπικό, υλικό εκτύπωσης, θρανία, καθίσματα και άλλα βασικά και απαραίτητα. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε στο πλαίσιο του πλάνου δράσης του Συνδέσμου για την περίοδο 2014-2015.

Ανάδοχος του προγράμματος είναι η Κατερίνα Βελέντζα, υπάλληλος Γραμματείας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι.

 

 

ΣΟΨΥ

 

 

Η κοινωνική καφετέρια «ΓΕΦΥΡΕΣ» του ΣΟΨΥ (Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία) Πάτρας (την οποία έχει δρομολογήσει η ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «ΓΕΦΥΡΕΣ») είναι από τα προγράμματα που υιοθετήθηκαν από τον Σύνδεσμο VINCI για υλοποίηση εντός του 2015. Ανάδοχός του είναι η Σοφία Στάμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. η οποία -ως εργαζόμενη σε εταιρεία του ομίλου- αναλαμβάνει από τούδε την αναδοχή του προγράμματος.

Η ανάδοχος επιβλέπει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών διαρρύθμισης και εξοπλισμού του χώρου που επιλέγει ο ΣΟΨΥ, με τελικό στόχο η κοινωνική καφετέρια να λειτουργήσει τον χειμώνα 2015-2016.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου VINCI που έγινε τον Ιανουάριο του 2015 ενέκρινε επίσης την επέκταση του προγράμματος κοινωνικής κουζίνας του ΚΟΙΣΠΕ «ΕΥ ΖΗΝ», ενισχύοντας την ίδρυσης του δεύτερου (μετά από το αρχικό του Αιγάλεω) πρατηρίου φρέσκου μαγειρευτού φαγητού στη Νέα Σμύρνη.