[su_spacer size=”30″]

Σε μια όμορφη γωνιά των Αμπελοκήπων, πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών, στη συμβολή των οδών Λάμψα & Τριφυλίας, βρίσκεται το πάρκο ΚΑΠΑΨ (δηλ. το παλαιό Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού). Εκεί αποφάσισε να μετεγκατασταθεί από το Νέο Ηράκλειο Αττικής, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Μύρτιλλο», σε κτήριο που της παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων.

Έτσι το «Μύρτιλλο» -που κέρδισε το βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2014- θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από -απλώς- μια «κοινωνική καφετέρια».

Οι νέοι άνθρωποι που επωμίζονται τη λειτουργία της, έχουν κάποιες ειδικές ανάγκες (εν σχέσει με αυτισμό, βαρηκοΐα, κώφωση), μα και πολλές ξεχωριστές δυνατότητες. Είναι αυτές που αναζητούσαν τον κατάλληλο χώρο για να μη σερβίρεται πια στο «Μύρτιλλο» μόνο πηγαίο χαμόγελο, καφές, ποτό και αφεψήματα, αλλά επίσης πολιτισμός, μέσα από εκδηλώσεις (ακόμη και θέατρο), καθώς και φιλοξενία εταιρικών παρουσιάσεων. Παράλληλα, το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΟΙΝΣΕΠ θα εντρυφά στην εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων.

Όμως όση γοητεία και αν έχουν το business plan, το μεράκι και οι υπηρεσίες που καλείται να στεγάσει το νέο στέκι, υπολείπονται σε «ξεχωριστότητα» του χαρακτήρα των παιδιών που συνάντησε η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου VINCI που βρέθηκε επί τόπου αυτές τις μέρες.

Ο Θόδωρος Μαλαβάκης (στέλεχος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. & ανάδοχος του προγράμματος στήριξης της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μύρτιλλο»που χρηματοδοτεί ο Σύνδεσμος), η Σοφία Στάμου (στέλεχος της ίδιας εταιρείας και ανάδοχος προγράμματος που υλοποιείται στον χώρο της ψυχικής υγείας στην Πάτρα) και ο Γιάννης Φρέρης (Συντονιστής του Συνδέσμου), συνέπεσαν στη βασική διαπίστωση:
Αυτό που αξίζει –περισσότερο από οτιδήποτε άλλο- μια επίσκεψη στο «Μύρτιλλο» είναι οι άνθρωποί του.
Το χαμόγελό τους είναι πόρτα ανοιχτή.

Από τις 5 Φεβρουαρίου 2016 προγραμματίζεται να είναι η πόρτα αυτή και επίσημα ανοιχτή στο κοινό.

[su_spacer size=”30″]

ΔΩΡΕΑ 9ΘΕΣΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ VINCI

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI (VINCI FOUNDATION / κοινωνικός βραχίονας του ομίλου VINCI – κυρίου μετόχου της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.) πρόσφατα υιοθέτησε και χρηματοδότησε (για δεύτερη φορά κατά την τελευταία πενταετία) ένα πρόγραμμα του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο «αλληλέγγυας κινητικότητας» που προωθείται από τον Σύνδεσμο, αφορούσε τη χρηματοδότηση της αγοράς από τον σύλλογο ενός 9θέσιου οχήματος. Το «van της αλληλεγγύης» θα επιτρέψει στην «Αλκυόνη» να εξυπηρετήσει όχι μόνο τα δικά της μέλη, αλλά και μεμονωμένα ΑμεΑ της ευρύτερης περιοχής Ναυπακτίας – Δωρίδας, που αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε χώρους φροντίδας σχετικής με την υγεία τους.

Το όχημα αυτό, εκτός του ότι θα καλύπτει τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες των απασχολούμενων των Δομών του Συλλόγου, θα λειτουργεί επιπλέον σαν κινητή μονάδα που θα στελεχώνεται από κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και οδηγό.

Βασικός σκοπός της κινητής μονάδας θα είναι η παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους τα οποία ζουν σε απομακρυσμένα και ορεινά επί το πλείστον χωριά της Ναυπακτίας και της Δωρίδας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει η κινητή μονάδα θα είναι:
• Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη ωφελουμένων
• Μετακίνηση σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ιατρούς, σε Κέντρα Υγείας, για τακτοποίηση υπερεσιακών εγγράφων, ιατρικές εξετάσεις και συνταγογραφήσεις

Αναμένεται έτσι να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων αυτών, που έτυχε να ζουν σε απομονωμένες περιοχές μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΗ» διατίθεται ανά πάσα στιγμή να δανείζει όποτε του ζητηθεί και μετά από συνεννόηση, το όχημα αυτό σε άλλα Σωματεία ή Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα και εδρεύουν ή γειτνιάζουν με την πόλη της Ναυπάκτου, προκειμένου αυτοί να βοηθηθούν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μια έκτακτη περίπτωση.

Η πρώτη φορά που ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI υποστήριξε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την «Αλκυόνη» ήταν το 2011, οπότε και χρηματοδοτήθηκε η αναδόμηση του χώρου που στέγασε το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου στην περιοχή Λυγιά της Ναυπάκτου.

Και τότε και τώρα, ανάδοχος του προγράμματος εκ μέρους του Συνδέσμου ήταν ο κ. Νίκος Δούρος, στέλεχος της ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. Η παροχή «αναδόχων» που προέρχονται από το προσωπικό εταιρειών του Ομίλου VINCI, αποτελεί μία επιπλέον συνεισφορά του Συνδέσμου στους φορείς που ωφελούνται από τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων. Πρόκειται για συνειδητή προσθήκη των προσωπικών δεξιοτήτων των μελών του ανθρώπινου δυναμικού της VINCI, που εγγυάται τόσο την εμψύχωση των συλλογικοτήτων που υλοποιούν προγράμματα, όσο και την καλή τους εκτέλεση.

Ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» ευχαριστεί θερμά για την έμπρακτη κοινωνική του ευαισθησία τον Σύνδεσμο VINCI.